Ronde holle
houten k
olommen

Ronde holle houten kolommen als alternatief voor staal en beton? Dat kan zeker! Ze kunnen worden gebruikt voor elk interieur en exterieur, zowel constructief als decoratief. Past een andere vorm beter in jouw concept dan maken we de kolommen ook in andere vormen zoals vierzijdig, ovaal of zelfs conisch.
We zijn steeds selectief in het gebruik van de beschikbare houtsoorten en zullen u adviseren welke soorten het best geschikt zijn voor uw project. Uiteraard nemen we prijs / kwaliteit verhouding steeds in acht.
“Wist je dat wij de eerste en nog steeds de enige producent zijn die ook bamboe kolommen maakt op onze unieke manier ?”
 
De ronde holle houten kolommen kunnen bijna overal geplaatst worden zowel binnen als buiten. Laat u inspireren door onze realisaties. Voor meer informatie over kunt u hieronder verder lezen over wat ze nu zo bijzonder maakt en in welke afmetingen we ze kunnen maken.
Heb je nog specifieke info nodig? Aarzel niet om contact op te nemen op het nummer +32 477 61 38 64 of  via e-mail naar peeters.jef@skynet.be.
"[...]goed om te weten dat metaal en beton niet de enige opties zijn [...]"
"[...]sterk... zéér sterk!!"

Hol

Duurzaam

Afmetingen

& Houtsoorten

 

HOL

Hol, dát is de sleutel die deze houten kolommen zo uniek maakt. Het maakt ze ongeëvenaard mooi, bijzonder sterk, zorgt dat ze niet gaan barsten (wat je meestal ziet bij ronde ‘volle’ kolommen) en brengt nog tal van andere voordelen met zich mee. 

 

Bij de traditionele methode gaat men houten balken of boomstammen ‘draaien’. Deze techniek heeft echter beperkingen, zoals een beperkte lengte en diameter, vertoning van barsten, hoog gewicht en ze zijn moeilijker te monteren. Dankzij doorgedreven vakkennis en  oog voor innovatie ontwikkelden we een uniek productieproces, waarbij we (kleinere) houten balken profileren en aan elkaar lijmen, om als resultaat een holle, perfect ronde kolom te krijgen.

 

Dit concept brengt unieke eigenschappen en voordelen met zich mee:

 

 • De holle kern haalt alle spanningen weg, waardoor het oppervlak glad, vrij van barsten en kaarsrecht blijft.

 

 • Meer variatie in diameters en ook lange lengtes vormen geen probleem.

 

 • Transport en montage worden plots veel eenvoudiger door het gereduceerde gewicht.

 

 • De holle ruimte binnenin kan gebruikt worden om nutsvoorzieningen te verbergen en biedt meer mogelijkheden voor de montage.

 

 • We kunnen ook 2 halve stukken aanleveren, waarmee u een bestaande metalen paal kan omkleden.

 

Tot slot zijn de ronde houten kolommen gewoon ontzettend mooi! Dan bespaart u niet alleen tijd en budget bij de afwerking, maar het geeft uw woning of project ook die extra finishing touch.

 

Sterk

Onze ronde houten kolommen zijn sterk, zéér sterk. Afhankelijk van diameter, lengte en wijze van montage, bekom je een draagkracht tot wel 25 ton per kolom. 

 

Op die manier kunnen we u een mooi alternatief aanbieden voor de gekende steunpunten van metaal of gewapend beton, dewelke in de eindfase van een project vaak extra zorgen vereisen om te bekleden. Deze kolommen worden geplaatst tijdens de opbouw van uw project en hoeven geen nabewerking in de afwerkfase.

 

Aan de hand van onderstaande grafieken in pdf, geven we u graag een indicatie van de draagkracht van enkele standaarddiameters. De exacte draagkracht in uw specifieke situatie kan door een ingenieur of studiebureau berekend worden a.d.h.v. de berekningsnota, opgesteld door het Technisch Centrum voor Houtnijverheid (TCHN). Zij hebben de nodige testen en berekeningen hiervoor uitgevoerd.

 

Uiteraard geven wij u graag advies bij het bepalen van de juiste diameter. Aarzel dus niet ons te contacteren.

 

Hoge vuurresistentie

 

Naast hoge draagkracht hebben houten kolommen een hogere vuurresistentie (RF-waarde) dan stalen of betonnen varianten. Bij brand ontstaat een houtskoollaag aan de oppervlakte van de steunpaal. Deze houtskoollaag vertraagt de verbranding en beschermt de onderliggende houtzone. Zo zullen onze holle kolommen bij een uitslaande brand hun draagkracht pas na 30min verliezen. Deze evacuatietijd kan indien nodig verlengd worden tot 1u, door ze te behandelen met een brandweren.

 

Duurzaam

Wie kiest voor een ronde houten kolom, kiest niet alleen voor schoonheid, warmte en stijl, maar maakt eveneens een duurzame en ecologisch verantwoorde keuze.

 

In de eerste plaats is de keuze voor hout een ecologischere keuze dan voor staal of beton. De grijze energie van beton en staal – dit is de totale hoeveelheid benodigde energie voor een materiaal, van productie tot recyclage met inbegrip van verwerking, transport,… -  is respectievelijk 4x en 20x groter dan bij hout. (bron: www.houtinfobois.be)

Daarnaast hebben wij als producent een belangrijk aandeel in de duurzaamheid van onze kolommen. We willen hierin een voortrekkersrol spelen en dragen daarom ons steentje bij door:

 • een bewuste keuze van houtleveranciers die de nodige certificaten bezitten (o.a.: PEFC, FSC,…) We houden ook de vinger aan de pols in verband met de herkomst van het hout;

 • We benutten het hout optimaal, door bewust en vakkundig te zagen en schaven, ook al kost dit iets meer tijd;

 • Doordat de kolommen hol zijn, is hun gewicht een stuk lager dan bij volle houten palen, of metalen of betonnen alternatieven. Dit spaart veel energie bij transport en installatie;

 • We persen het zaagsel en schaafsel zelf tot houtbriketten waarmee het eigen bedrijf volledig wordt verwarmd;

 • We gaan bewust om met energie en afvalrecyclage;

 • We investeren in energiezuinige machines en voertuigen, om onze emissie laag te houden;

 • We doven de lichten van de productiehal tijdens elke pauze.

 

Het zijn soms kleine dingen die het verschil kunnen maken, maar door hier bewust mee om te gaan, dragen wij ons steentje bij!

 

><
1/2

Afmetingen &

Houtsoorten

De lengte wordt volledig op maat gemaakt en wat betreft de diameter bieden we een reeks standaardmaten aan. 

 

Lengte

Op maat gemaakt, vanaf 1m tot 10m en langer, uit één stuk.

(Tot op 2mm nauwkeurig of u kan ze nadien zelf tot de gewenste lengte inkorten.)

 

Diameter

Standaarddiameters die we in één stuk realiseren zijn:

 

80 - 100 - 110 - 120 - 140 - 160 - 170 - 190

220 - 240 - 250 - 280 - 300 - 385 mm

 

Vereist uw project een specifieke diameter die hier niet bij staat, aarzel dan niet ons te contacteren om de mogelijkheden te bespreken.

 

Modellen

 • Recht

 • sigaarvormig of conisch

 • rechthoekig of meerzijdig

(Ook rechthoekige kolommen kunnen we op dezelfde wijze maken, met een holle binnenkant.)

 

Houtsoorten

 

De houtsoorten die we standaard gebruiken zijn:

 

Noords Grenen - Vuren - Lariks - Western Red Ceder - Oregon

Eik - Beuk

Padoek - Afzelia Doussié - Afrormosia - Iroko

Accoya - Bamboe

Aan de hand van deze prijscalculator kunt u alvast een goede indicatie krijgen van de prijs van een kolom. Gaat het over een groter project, dan maken we graag een projectprijs op maat.

 

Montage

De holle ruimte in de houten kolom is perfect geschikt voor blinde montage. Met houten of metalen kop- en voetstukken kunt u uw fantasie de vrije loop laten gaan.

 

We denken met je mee en kunnen in samenspraak de nodige verbindingsstukken voorzien.

 

Dit kan door middel van:

 

 • houten of metalen kop- en voetstukken

 

 • inkepingen voor onder-, tussen- en bovenbalken

 

 • passtukken

 

 

 

 

Bij renovatiewerken leveren we de kolom in twee helften die ter plaatse aan elkaar gezet kunnen worden rond bijvoorbeeld een bestaande metalen paal. Dit bespaart u heel wat kap-, breek- en slijpwerk.

Heb je nog vragen of wil je graag een prijsofferte?

Aarzel niet om contact op te nemen! 

Heb je graag al een prijsindicatie

Gebruik dan zeker onze prijscalculator.

Voor grotere projecten maken we graag een projectprijs.

Ben jij architect of bouwheer en heb je graag 

een voorbeeld van een bestektekst? Klik dan hiernaast: